Dieta při léčbě warfarinem

Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu.

Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kosti a ukládání glukozy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.

Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroje vitamínu K

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),
  • vojtěška,
  • špenát,
  • květák,
  • čekanka,
  • listy pampelišky,
  • rukola,
  • polníček,
  • petrželová nať,
  • kopr,
  • řeřicha,
  • kysané zelí,
  • zelený čaj,
  • bylinné čaje,
  • luštěniny,
  • játra,
  • drůbež,
  • telecí maso

Obsah vitamínu K v některých potravinách (uvedeny jsou pouze potraviny s obsahem vyšším než 200mg/100g)

Potravina Vitamín K (mg/100g)
Brokolice syrová130 – 200
Brokolice vařená270
Celer - lodyha300
Fenykl240
Kapusta listová817
Kopr400
Květák170 – 300
Pažitka380
Petržel - nať620 – 700
Řeřicha57 – 300
Salát hlávkový120 – 200
Špenát335 – 500
Zelí kysané62 – 1540
Zelí červené15 – 300
Pšenice naklíčená350
Sojová mouka200
Sojový olej193 – 542
Olivový olej200 – 400
Zelený čaj712
Kuře - maso/srdce300/720

Zásady diety

Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K.

Výběr potravin

Maso vepřové a ryby nízký obsah vitamínu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.

Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.

Játra nejsou povolena.

Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).

Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.

Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé knožství vitamínu K.

Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce

Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.

Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny

Bez omezení.

Luštěniny

Dodržovat pravidelné množství luštěnin.

Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol

Je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!

Koření

Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Upozornění

Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.

Zdroj.