Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu.
Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kosti a ukládání glukozy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.
Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného warfarinem může vážně ohrozit.
Obsah vitamínu K v některých potravinách (uvedeny jsou pouze potraviny s obsahem vyšším než 200mg/100g)
Potravina | Vitamín K (mg/100g) |
---|---|
Brokolice syrová | 130 – 200 |
Brokolice vařená | 270 |
Celer - lodyha | 300 |
Fenykl | 240 |
Kapusta listová | 817 |
Kopr | 400 |
Květák | 170 – 300 |
Pažitka | 380 |
Petržel - nať | 620 – 700 |
Řeřicha | 57 – 300 |
Salát hlávkový | 120 – 200 |
Špenát | 335 – 500 |
Zelí kysané | 62 – 1540 |
Zelí červené | 15 – 300 |
Pšenice naklíčená | 350 |
Sojová mouka | 200 |
Sojový olej | 193 – 542 |
Olivový olej | 200 – 400 |
Zelený čaj | 712 |
Kuře - maso/srdce | 300/720 |
Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K.
Maso vepřové a ryby nízký obsah vitamínu K – lze konzumovat dle zásad správné výživy.
Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa.
Játra nejsou povolena.
Mléko a mléčné výrobky lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).
Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
Tuky: řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé knožství vitamínu K.
Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.
Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.
Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.
Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.
Bez omezení.
Dodržovat pravidelné množství luštěnin.
Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
Je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!
Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.
Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.
Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.